fbpx

Quins són els efectes del canvi climàtic en el medi ambient?

Quins són els efectes del canvi climàtic en el medi ambient?

A continuació detallem algunes de les conseqüències més preocupants.

Greenpeace va realitzar un informe en el qual va fer un treball de documentació i recopilació dels impactes del canvi climàtic i com afecta en el medi ambient.
L’informe tracta de conscienciar sobre la importància de ser proactius i prendre mesures reals i decisives en la lluita contra el canvi climàtic. Perquè encara som a temps si actuem ja.

Aquestes són algunes de les conseqüències mes preocupants:

 Augment de la temperatura

El canvi climàtic provocarà en la península Ibèrica un ascens de les temperatures.Es preveu que pugin fins a 6 °C en 2100, la qual cosa provocarà un increment de les condicions d’aridesa, així com més esdeveniments extrems de precipitació, segons es desprèn de l’informe Clima a Espanya: Passat, present i futur, elaborat per la xarxa CLIVAR-Espanya

• Desglaçament: 

En els últims 30 anys s’han perdut al voltant de tres quartes parts del volum del gel a l’Àrtic, que actua com a mirall rebotant calor solar. Si ens quedem sense el gel marí, així com d’aigua dolça, les conseqüències podrien ser irreversibles. A mesura que els rajos del sol penetrin més profund, l’aigua s’escalfarà, per la qual cosa l’evaporació de la mar serà més ràpida i augmentaran les precipitacions. Hi hauria canvis en els corrents d’aigua dolça i marines, així com modificacions meteorològiques a tot el món. I molts animals i plantes perdran el seu hàbitat i moltes espècies desapareixeran.

• Incendis: 

L’augment de la temperatura mitjana i la disminució de les precipitacions crearan el brou de cultiu ideal per als incendis forestals, especialment en les zones d’alta muntanya.

En els últims anys ja s’està apreciant com els incendis superen amb major freqüència les 500 hectàrees (els denominats Grans Incendis Forestals) i són més virulents i difícils de combatre.

• Pujada del nivell del mar:

Íntimament lligat al problema del desglaç continental i l’augment de les temperatures  està el de la pujada del nivell de la mar. A la peninsula s’espera una pujada d’entre 10 i 68 cm per a final d’aquest mateix segle. Això causarà pèrdues d’un nombre important de platges, i bona part de les zones baixes costaneres s’inundaran –deltes de l’Ebre, Llobregat, Mànega de la Mar Menor–.

La variació en el flux de l’onatge afectarà les platges de la Costa Brava i les illes Balears 

• Desertització: 

Existeixen evidències palpables que hi ha desertització, no sols sobre la base de models científics sinó que ja s’està veient en el camp, en els cultius, en els boscos… S’espera una reducció progressiva de precipitacions que se sumarà a una major evapotranspiració, fins a arribar a fenòmens extrems com a llargues onades de calor. De fet, en números, es pot dir que més del 20% del territori de la península Ibèrica ja és un desert. L’horitzó A, l’húmic, que és on està la matèria orgànica i on es produeix la captura de CO₂ , ha desaparegut en aquestes zones o és una prima capa.

• Fenomens meteorlògics extrems:

Sequeres, onades de calor, inundacions i tempestes de neu, un senyal inequívoc que l’escalfament global està alterant les estacions de l’any i les condicions meteorològiques habituals. Definitivament, Europa ha entrat en una era de fenòmens meteorològics extrems, els científics adverteixen dels seus impactes. El Mediterrani es considera un punt calent tant en termes d’un major escalfament en comparació amb la temperatura global mitjana com d’una disminució de la precipitació mitjana amb augments substancials en els períodes secs.

• Biodiversitat:

El canvi climàtic està afectant processos essencials de molts organismes, com el creixement, la reproducció i la supervivència de les primeres fases vitals, podent arribar a comprometre la viabilitat d’algunes poblacions. Tots aquests canvis provoquen també una important pèrdua de biodiversitat i diversitat genètica.

 

Font:

 Greenpeace. Efectes del canvi climàtic en el medi ambient [Internet]. Greenpeace España. [cited 2022 Jun 8]. Available from: https://es.greenpeace.org/ca/trabajamos-en/cambio-climatico/asi-afecta-el-cambio-climatico/efectos-del-cambio-climatico-en-el-medio-ambiente/
 

Altimiras Renovables: T. 93 889 19 49
energies@altimirasrenovables.com