fbpx

Perquè puja tant el preu de l’electricitat?

Perquè puja tant el preu de l’electricitat?

El preu de la llum a Espanya ha tornat a batre rècords durant les darreres setmanes. En set dies va passar dels 120 € / MWh als 140, el preu més alt registrat al país.

La pujada està impulsada per diversos factors, però principalment els mercats internacionals són els que han propiciat aquest increment constant durant l’estiu. El cas d’Espanya, de fet, no és únic ja que la pujada del preu de l’electricitat també afecta altres països de la Unió Europea.

Els factors que han propiciat que en un any la llum passi dels gairebé 30 € / MWh als 140,38 euros el megawatt hora, segons les dades de l’Operador de Mercat Ibèric d’Energia (OMIE), són principalment dos:

El preu dels drets d’emissió de CO₂ al mercat europeu.

El preu de gas a nivell internacional que també ha augmentat.

Les empreses paguen per poder emetre CO₂, actualment els drets estan en màxims històrics i han vingut pujant des dels últims sis mesos i llavors ha provocat una translació a el cost de l’electricitat.

Al mercat majorista a Espanya, conegut com pool, el preu es marca seguint un esquema que comparteixen tots els països de la unió. Allà s’estipulen les necessitats de compra, per hora, de totes les empreses productores d’electricitat. Llavors al tenir les ofertes de venda aquestes s’ordenen segons el cost de produir l’electricitat, les més barates són les renovables i les nuclears.

Si amb aquestes dues no hi ha prou energia per cobrir totes les hores, s’afegeixen altres tecnologies, com cicles combinats o el carbó que són més cars de produir. Són aquestes tecnologies les que marquen el preu final de cada hora tot i que l’electricitat renovable i nuclear tingui un cost molt més barat.

El Govern espanyol ha rebaixat els impostos a l’electricitat per intentar esmorteir l’impacte de la pujada en la factura. Rebaixar l’IVA de l’21% a l’10% i van suspendre l’impost de generació de l’7% durant tres mesos per després de confirmar que allargarien la suspensió fins a finals de 2021.

Tot i així, eviten adoptar mesures que limitin el cost a l’ésser contràries a el dret comunitari de la Unió Europea.

De fet, des de l’executiu espanyol, asseguren que la factura de l’electricitat anual s’encarirà un 25%. I tot i les noves propostes que estan treballant com a projectes de llei amb caràcter urgent no acabaran d’ajudar a curt termini.

Plaques fotovoltaiques

Les plaques solars o fotovoltaiques transformen la llum solar directament en electricitat.  Aquestes infraestructures s’adapten a les necessitats reals de cada activitat, ja sigui consum directe, emmagatzematge amb bateries o retorn a la xarxa, pensant sempre en obtenir el màxim rendiment i benefici, estalviant des del primer dia.

Contacta amb nosaltres i et farem un estudi i pressupost personalitzat

CONTACTA ARA: 

Tel. 93 889 19 49 

E-Mail energies@altimirasrenovables.com

 

FONT Euronews: https://es.euronews.com/2021/09/03/por-que-sube-tanto-el-precio-de-la-luz-en-espana