fbpx

Explotació ramadera, Instal·lació agropecuària aïllada

Category
Projectes

Explotació ramadera, Instal·lació agropecuària aïllada

Actualment, la xarxa de distribució elèctrica estatal dona cobertura a la major part del territori espanyol. No obstant, encara hi ha diverses àrees en les quals la qualitat del servei és molt baixa, o directament inexistent. Normalment es tracta de zones rurals aïllades dels grans consums i, majoritàriament, explotacions ramaderes. En aquests casos, l’afectat té dues opcions: o bé utilitzar un grup electrogen de gasoil les 24 hores del dia o costejar el transport de la línia elèctrica fins a la seva indústria.

Repte

L’empresa disposa d’una explotació ramadera porcina que funcionava amb un grup electrogen.


Les granges de porcs necessiten ventilació constant les 24 hores del dia, fet que provocava que el grup electrogen funcionés contínuament, i del qual se’n derivaven dos inconvenients: d’una banda, com que els generadors han de passar una revisió homologada cada 200-300 hores de funcionament, això representava un cost de manteniment molt elevat i, de l’altra, aquests generadors no estaven preparats per treballar amb una demanda d’electricitat variable, per la qual cosa en aquestes condicions tenien un rendiment molt baix.


Per millorar aquesta situació, es van plantejar les dues alternatives següents:


 1. Demanar a la companyia distribuïdora que fes arribar la xarxa elèctrica fins a la granja.
 2. Altimiras Energies Renovables va proposar implantar un sistema solar fotovoltaic híbrid amb bateries, conservant l’actual grup electrogen com a energia auxiliar (backup).


Estudiades i valorades les dues alternatives, l’empresa va optar per la segona, i va guanyar en autonomia, seguretat i costos.

Solució

Endeguem una instal·lació completa de generació d’energia solar, autònoma i desconnectada de la xarxa general, amb bateries d’acumulació i un backup.


La instal·lació consta de:


 • 80 panells solar de 255 Wp de potència, amb un total de 20,4 kW instal·lats
 • 1 estructura coplanar sobre la teulada
 • 1 inversor solar de 17,5 kW
 • 3 inversors carregadors de 6 kW
 • 48 bateries de plom i àcid de 1.500 Ah, amb un total de 72.000 Ah
 • sistema de gestió i control de càrrega


Beneficis clau

Amb la implantació del sistema de plaques solars s’ha aconseguit:


 1. Una disminució del 80 % del temps de funcionament del generador, reduint-ne el consum i les emissions.
 2. Dràstica reducció de la periodicitat de les revisions.
 3. El generador només s’engega per carregar les bateries a un ritme constant, cosa que permet aconseguir que treballi en el seu punt òptim de rendiment i allargar-ne la vida útil.
 4. En no haver-se de connectar a la xarxa elèctrica, l’empresa no paga cap tipus de quota mensual i, en conseqüència, la granja no està sotmesa a les pujades de preu de l’electricitat, cosa que permet planificar-ne millor els costos.

  Vols la millor proposta d'estalvi energètic?

  Contacta'ns ara i t'informarem sense compromís