fbpx

Una instal·lació fotovoltaica domèstica com a proveïdor de computació

Una instal·lació fotovoltaica domèstica com a proveïdor de computació

Un grup d’investigadors de la Universitat Oberta de Catalunya, ho han publicat a la revista IEEE Transactions on Sustainable Computing

Un grup d’investigadors de la Universitat Oberta de Catalunya, han publicat a la revista IEEE Transactions on Sustainable Computing, un sistema que emula tots els components d’una instal·lació fotovoltaica residencial.

En el seu estudi detallen que accions tan habituals com ara enviar un correu electrònic o desar una fotografia al núvol suposen una despesa energètica que arriba als 200 TWh (terawatts per hora) si la multipliquem per tots els usuaris del món,  segons dades de Masanet. Per entendre ho millor, en un estat com Espanya, l’energia elèctrica consumida l’any 2020 va ser d’uns 250 TWh, Segons Red Electrica Española.

Aquest sistema ajudaria a frenar les emissions de gasos d’efecte hivernacle. Una instal·lació domèstica típica, de 6 kW de potència, a Espanya produeix al voltant de 8.000 kWh anuals, i això significa que s’evita l’emissió de més d’una tona de CO2 anual, calculen els científics.

L’element central del sistema, conegut com broker, és un component de software que gestionaria totes les funcions del sistema i podria dur a terme les accions més beneficioses en cada situació per a l’usuari. «Per exemple, el broker és capaç d’actuar sobre màquines que estan apagades i ‘despertar-les’ per habilitar-hi la computació», detallen els científics.

També han desenvolupat un model predictiu que determina l’energia solar d’una franja horària i una zona geogràfica determinada, de manera només «desperti» màquines que tinguin l’energia necessària pel seu correcte funcionament

El sistema, diuen,  es basa en la combinació de dues tendències:

-L’auge recent de la computació distribuïda.

-L’evolució de les tecnologies ha fet baixar del preu de les plaques solars en els darrers anys, i això fa que els sistemes fotovoltaics esdevinguin unes instal·lacions molt competitives.

Martinez i Vilajosana resumeixen:

«En aquests moments es donen les condicions necessàries per crear una massa crítica tant de productors, que són els proveïdors dels recursos de computació, com de consumidors, és a dir, les persones o les empreses que podrien llogar aquests recursos sabent que així contribueixen a millorar el medi ambient».

Aquesta recerca afavoreix els ODS següents: el 7, energia neta i assequible; el 9, indústria, innovació i infraestructures; l’11, ciutats i comunitats sostenibles, i el 12, consum i producció responsables.

La recerca ha estat possible gràcies a l’equip de Towa Pharmaceutical Europe, SL, que ha col·laborat de manera altruista en el projecte.”

A Altimiras Energies Renovables volem canviar el paradigma de dependència respecte al subministrament connectat, mitjançant sistemes àgils, econòmics i de rendiment.

Som experts en energia solar fotovoltaica, contacta amb nosaltres i et farem un estudi i pressupost personalitzat

Altimiras Renovables: T. 93 889 19 49
energies@altimirasrenovables.com

Fonts:

Article en línia, a la web de la UOC.

Martínez, B., i Vilajosana, X. «Exploiting the Solar Energy Surplus for Edge Computing». IEEE Transactions on Sustainable Computing. doi: 10.1109/TSUSC.2021.3058588