fbpx

Tendència alcista del mercat fotovoltaic europeu.

Tendència alcista del mercat fotovoltaic europeu.

Europa, superarà el màxim històric de nova capacitat fotovoltaica en 2022. Segons Solar Power Europa.

Com revelen les dades d’Eurostat només 11 dels 28 estats membres havien complert amb els seus objectius a la fi de 2017, és a dir, la majoria encara estava en camí, i varis tenien bastant camí per recórrer.

La competitivitat econòmica i la rapidesa d’implementació, porten als països europeus a considerar l’energia fotovoltaica com la via de menor cost per a complir els seus objectius de renovables.

L’associació europea estima un creixement del 4%, 11% i 10% per a 2021, 22 i 23 respectivament, resultant en xifres de 22 GW, 24 GW i 27 GW de potència instal·lada. En conseqüència, en 2022 se superaria el màxim històric de nova capacitat fotovoltaica a Europa.

El mercat fotovoltaic europeu està en una tendència alcista que continuarà durant els pròxims anys, Els pilars en els quals es recolza aquest nou increment de la fotovoltaica a Europa són els següents:

 Competitivitat econòmica: l’energia fotovoltaica és en general més barata que qualsevol altra font de generació d’energia avui dia , i la corba d’aprenentatge continua més ràpid que per a les altres tecnologies.

• Autoconsum: el cost de l’energia fotovoltaica és menor que el de l’electricitat minorista en la majoria dels mercats europeus i el seu cost continuarà reduint-se. A això cal unir el ràpid descens en el cost de les bateries i el desplegament de solucions digitals per a controlar el consum d’energia.

• Subhastes: Molts països de la UE han adoptat aquesta eina per a tenir confiança sobre la instal·lació de renovables. En diversos països europeus (a més d’Espanya), inclosos Dinamarca, Alemanya i Països Baixos, la fotovoltaica ha demostrat que pot guanyar licitacions tecnològicament neutres si les condicions s’estableixen correctament.

• PPAs corporatius: la compra d’energia renovable s’ha convertit en part de l’estratègia de sostenibilitat de moltes empreses. La competitivitat econòmica i la rapidesa d’instal·lació de la fotovoltaica li atorga un paper important en el segment dels PPAs, ja sigui mitjançant contractes financers amb grans plantes o via autoconsum amb instal·lacions onsite.

Plaques fotovoltaiques

PPAs amb comercialitzadores: la diferència entre el cost de generació fotovoltaic i el preu del mercat elèctric està permetent el desenvolupament de multitud de projectes via PPAs amb comercialitzadores, com a contractes bilaterals d’aprovisionament. Espanya és un impulsor d’aquest mercat, en connectar a la xarxa en 2019 el major parc solar d’Europa d’aquestes característiques.

Regulació europea: les directives i reglaments europeus constitueixen un marc de seguretat als estats membres garantint que la voluntat de suport al desplegament d’energies renovables es manté en el temps. En concret el paquet d’energia neta, que va acabar la seva tramitació en 2019, garanteix el dret a l’autoconsum, manté la prioritat de despatx per a instal·lacions fotovoltaiques de petita escala, a més d’introduir nous elements en el disseny de mercat per a aportar flexibilitat al sistema amb major penetració de renovables.

Augment de l’ambició: un dels anuncis de la nova Comissió, inclòs en el Pacte Verd Europeu és l’increment de l’objectiu de reducció d’emissions a 2030 del 40% actual a entre 50% i 55%. Com a conseqüència, es poden esperar majors exigències als estats membres i més ambició en el desplegament de renovables. Cal ressaltar que l’objectiu de renovables a 2030 de la UE, del 32%, pot revisar-se a l’alça en 2023.

Pla de recuperació post covid: La Comissió impulsarà el desenvolupament de les renovables, conjuntament amb la digitalització, en el seu pla de reactivació. En una primera fase es tractarà de projectes amb tecnologies madures, passant en segon terme a aplicacions més noves com la producció d’hidrogen renovable. Com a resultat d’aquestes palanques, als tradicionals mercats fotovoltaics líders europeus (Alemanya, Itàlia, el Regne Unit) s’estan unint cada vegada més mercats emergents (Països Baixos, Polònia etc.) i altres com Espanya, que van ser pioners en el seu desenvolupament, tornen a despertar.

Font: UNEF, informe anual 2020 del sector fotovoltaic.

Altimiras Renovables: T. 93 889 19 49
energies@altimirasrenovables.com